AMSTERDAM - Beleggers hebben woensdagmorgen vooral interesse in de telecom- en halfgeleidersector. De aandelen van bedrijven zoals UPC, Versatel, Philips, KPNQwest en ASM Lithography voerden de lijst van hoofdfondsen aan, met winsten van 1,6 tot 5,8 procent.

Bekijk video

Deze interesse was voldoende om de negatieve druk van Koninklijke Olie weg te poetsen. De 'Olies', een zwaargewicht binnen de AEX-index, remden in het eerste handelsuur de belangrijkste graadmeter op het Damrak af (min 3 procent op 55,20 euro). De AEX zakte aanvankelijk bij opening 3 punten weg, maar wist zich daarna langzamerhand weer op te werken. Na dik een uur stond de index op een minimaal winstje van 0,2 punten op 506,98.

Euro

Het soepele verloop van de invoering van euromunten en -bankbiljetten lijkt het vertrouwen in de euro te vergroten. De koers opende woensdag op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar behoorlijk hoger. De Europese effectenbeurzen boekten ook winst, maar de gang van zaken was daar weinig overtuigend.

De euro noteerde rond 10.00 uur 0,8960 dollar. De laatste koers in Europa op oudejaarsdag was 0,8850 dollar. In New York kwam de notering later die dag al boven de 0,89 dollar.

Ook tegenover andere valuta's won de euro duidelijk terrein. Zo steeg de koers ten opzichte van het pond sterling van 0,6100 tot ,6180 pond en die tegenover de Japanse yen van 116,10 naar 117,75 yen.

Europese beurzen

De Europese effectenbeurzen begonnen het nieuwe jaar aarzelend. Na een wat lagere opening, kwamen de belangrijkste koersgemiddelden op bescheiden winsten te staan. In Londen was de FTSE-index om .00 uur 0,4 procent hoger. De CAC-index in Parijs won 0,2 procent en de DAX-index in Frankfurt ging omhoog met 0,5 procent.