GENEVE - Het internationale vliegverkeer heeft in mei een dieptepunt bereikt. De luchtvaartmaatschappijen zagen het aantal passagiers ten opzichte van mei vorig jaar met 21 procent dalen, de grootste afname tot nu toe dit jaar. De internationale luchtvaartorganisatie IATA verwacht wel dat in juni het herstel is begonnen, zo maakte ze woensdag bekend.

De kwakkelende economie liet geen verbetering zien, waardoor er minder werd gevlogen. Verder breidde volgens de IATA de SARS-crisis zich uit. Uit angst voor deze levensgevaarlijke longziekte bleven veel mensen uit het vliegtuig. Het Verre Oosten werd hierdoor hard getroffen. Het aantal passagiers op bestemmingen in deze regio daalde met 50,8 procent.

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen werden het hardst getroffen door de crisis in de sector. Zij moesten een vermindering van 20,6 procent incasseren. Europese maatschappijen kampten met een daling van 5,5 procent.

Hoewel de passagiersaantallen zich in juni waarschijnlijk hebben hersteld, hoeft dit volgens IATA geen winstgevendheid te betekenen voor de luchtvaartsector. De maatschappijen moeten daarom haast maken met het verminderen van de kosten, aldus de organisatie.