AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen hebben zich woensdagochtend opgetrokken aan de opleving op Wall Street dinsdagavond. Daar stegen de koersen ondanks tegenvallende berichten over herstel in de economie van de Verenigde Staten.

Beursstemming (video): Stijgers en Dalers op het Damrak.

Beursjournaal (video): Nieuws dat de koersen beweegt.

Toch overheerste scepsis op de beursvloeren. "Er zit veel verwachting in de koersen. Alles wat een beetje optimistisch oogt, is aanleiding voor beleggers tot koop. Het zijn strohalmen, nog zonder harde ondergrond", aldus een analist.

In Amsterdam klom de belangrijkste graadmeter AEX met 6,85 punten naar 292,02. Dat is 2,4 procent hoger. In Frankfurt en Parijs stonden de indices ook ruim 2 procent in de plus. De FTSE-100 in Londen bleef een beetje achter met een winst van 1,4 procent.

Een strohalm was deze keer een hogere waardering voor enkele Amerikaanse technologiepioniers, waardoor in New York de schermenbeurs Nasdaq kon opveren. Dat leidde in Europa eveneens tot winst voor de technologiesector.

Een andere strohalm was Merrill Lynch, dat een belangrijke rechtszaak won van gedupeerde beleggers die klaagden over de beleggingsadviezen van het Amerikaanse effectenhuis. De rechterlijke uitspraak gaf de financiële fondsen de gewenste impulsen. Effectenhandelaar Van der Moolen kwam als sterkste klimmer uit de bus. Het aandeel won 5,3 procent op een koers van ,19 euro. Ook ABN Amro, Aegon, ING en Fortis lieten flink herstel zien. ABN Amro kreeg een koopadvies van concurrent ING.

ASML en Philips profiteerden van de plussen in de Nasdaq. ASML won 4,7 procent en noteerde 8,63, Philips 2,4 procent naar 16,45. In de rest van Europa waren 'hightechs' als Infineon en STMicroelectronics opvallende winnaars.

Gucci

Beleggers winkelden ook enthousiast bij luxeproducent Gucci. De winst over het eerste kwartaal kelderde, maar het aandeel steeg. Een analist was daarover niet verbaasd. "Ach, er loopt nog altijd een bod van het Franse PPR op het modeconcern. En dat is rond de 88 euro. De koers zit eronder. Dus het gaat eigenlijk nergens over."

Euro

In de Europese valutahandel zakte de euro iets, van 1,1570 dollar dinsdagmiddag tot 1,1535. In ponden sterling daalde de eurokoers van 0,6965 naar 0,6940.