LONDEN - De grootste post- en pakketbezorger in de Verenigde Staten, United Parcel Service (UPS), wil een bod uitbrengen op zijn Nederlandse branchegenoot TNT. UPS zou 10 miljard euro over hebben voor TNT.

Dat schreef de Britse krant Sunday Telegraph zonder bronnen te vermelden.

Volgens de krant heeft UPS TNT "informeel benaderd". Hoewel TNT eerst terughoudend was, hebben de eerste gesprekken de afgelopen dagen plaatsgevonden, zo zegt Sunday Telegraph te weten.

UPS zou Morgan Stanley hebben ingehuurd om de overname te begeleiden.

Speculaties

TNT "reageert niet op marktspeculaties", aldus een woordvoerder zondag. Vorige maand gingen er geruchten dat TNT met branchegenoot FedEx sprak over een overname. Daarop steeg de beurskoers van TNT met zo'n 30 procent.

Toen The Wall Street Journal ruim een week later meldde dat de gesprekken tussen FedEx en TNT waren afgebroken, zakte de koers van TNT met zo'n 15 procent terug.

Durfinvesteerder

The Sunday Telegraph stelde dat UPS na de overname van TNT de postdivisie van het Nederlandse concern zou kunnen doorverkopen. Gedacht wordt daarbij aan een durfinvesteerder.

CVC zou geïnteresseerd kunnen zijn omdat deze investeerder al belangen heeft in het Belgische postbedrijf De Post en in Post Danmark, een postbedrijf in Denemarken, aldus Sunday Telegraph.

Kostenvoordelen

Volgens de krant zou een overname van TNT UPS substantiële kostenvoordelen kunnen opleveren. Verder zou UPS via de acquisitie stevig voet kunnen zetten op Europese bodem. Het Amerikaanse bedrijf werkt de afgelopen jaren al langzaam aan het verbeteren van zijn positie in Europa.

Volgens Sunday Telegraph praten UPS en TNT over de toekomstige invulling van het bestuur van een gecombineerd concern. Het Amerikaanse bedrijf wordt geleid door Scott Davis, die sinds 1986 bij UPS werkt.

De Nederlandse topbestuurder Ben Verwaayen, voormalig baas bij British Telecom, zit in de 'board' van UPS. TNT wordt sinds 2001 geleid door Peter Bakker.