LEIDSCHENDAM - De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) wil dat minister Jaqueline Cramer van Milieu de overheidssubsidies aan milieuorganisaties onderzoekt. Dat heeft de RND zondag laten weten. De raad noemt met name milieuorganisatie Milieudefensie.

Volgens de RND wordt de detailhandel "met enige regelmaat geconfronteerd met slecht uitgevoerd amateuristisch onderzoek, kennelijk bedoeld om de detailhandel in een kwaad daglicht te plaatsen.

De RND vindt het merkwaardig dat dit gebeurt met geld van de Nederlandse belastingbetaler", aldus de RND.

De RND heeft in een brief aan Cramer om opheldering gevraagd over de subsidieverstrekking. In de brief wordt verwezen naar een onderzoek naar tuinmeubelen van zogenoemd goed en fout hout van Milieudefensie.

Bedrijven die slecht scoren op dat gebied krijgen van de organisatie de Botte Bijl Award. De RND noemt dit onderzoek onvolledig.

Jammer

Een woordvoerder van Milieudefensie zei in een reactie het "jammer te vinden" dat er geen klachten rechtstreeks bij de organisatie zijn gekomen.

De milieuorganisatie zegt alle onderzoeken professioneel uit te voeren en bovendien de koplopers op het gebied van goed hout ook te belonen. "We zijn er niet op uit om bedrijven zwart te maken."