AMSTERDAM - Ziekenhuizen zijn miljoenen euro's kwijt aan de inhuur van extern personeel. Het gaat niet alleen om dure interim-bestuurders, maar ook om duizenden verpleegkundigen die via een extern bureau worden ingehuurd. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag.

Verpleegkundigen nemen ontslag bij de ziekenhuizen om zich vervolgens te laten inhuren via een extern bedrijf of hun eigen zaak. Ze verdienen dan meer en krijgen er soms ook een lease-auto bij.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) signaleert de trend en denkt dat die niet meer is te stoppen. Vooral schaars personeel bewandelt deze weg. NVZ-voorzitter Roelf de Boer zegt het belangrijk te vinden het ziekenhuis draaiende te houden. "Als dat moet via deze 'bypass' dan doen we dat", licht hij toe in het nieuws.

Logisch gevolg

De NVZ noemt het een logisch gevolg van de in de zorg ingevoerde marktwerking. Exacte cijfers over het aantal extern verpleegkundigen zijn er niet.

Volgens een schatting van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) gaat het om vijfduizend tot zevenduizend verpleegkundigen.

Gefrustreerd

De ziekenhuizen hebben de uitstroom volgens V&VN aan zichzelf te danken. Vaste werknemers raken volgens de vereniging gefrustreerd, omdat ze te maken hebben met een hoge werkdruk, weinig loopbaanperspectief en een laag salaris. Het personeel kiest daarom eieren voor hun geld.

Het bedrijf High Care Detacheringen uit Rotterdam zegt ruim honderd werknemers in dienst te hebben. Het bedrijf betaalt verpleegkundigen vijftien procent meer dan het cao-loon en geeft daarbij een lease-auto.

Ook worden mobiele operatieteams geleverd, die bijvoorbeeld worden ingezet om wachtlijsten weg te werken.

Bestuurder

Donderdag maakte RTL al bekend dat bijna een kwart van de ziekenhuizen een interim-bestuurder voor gemiddeld dertigduizend euro per maand op de loonlijst heeft staan.

In totaal is er in 2006 en vorig jaar zeker 6,75 miljoen euro aan interim-directeuren en bemiddelende bureaus uitgegeven.