AMSTERDAM - De introductie van de euro in Nederland en elf andere Europese landen is overwegend soepel verlopen. Ook al waren er op sommige plekken problemen met het omrekenen of met geldautomaten. De eerste vuurproef zal naar verwachting vandaag plaatsvinden, als de meeste bedrijven en winkels voor het eerst weer open zijn.

Op restaurants en benzinestations na waren dinsdag de winkels bijna overal dicht.

Op Nieuwjaarsdag vormden zich direct al lange rijen voor de pinautomaten. Tot problemen leidde dat niet. Tegen 20 uur's avonds hadden bijna 2,5 miljoen Nederlanders eurobiljetten gepind. In de horeca werd op Nieuwjaarsdag al ruim 50 procent van de betalingen in euro's gedaan.

België

Op sommige plaatsen ontstonden er lange rijen. Veel burgers waren nieuwsgierig naar het nieuwe geld. In België kwam het dinsdagochtend, met gemiddeld zeshonderd transacties per minuut, zelfs tot een nieuw recordaantal geldopnames - meer dan de gebruikelijke kerstdrukte van vijfhonderd per minuut.

Italië

Bij sommigen van de meer dan 300 miljoen burgers van 'euroland' ontstond irritatie, omdat geldautomaten buiten bedrijf waren. In Rome waren er geldautomaten die ook op nieuwjaarsdag nog lires uitdeelden, tot ergernis van de klanten.

In de winkels begon dinsdag het grote rekenen. Dit zorgde met name voor oponthoud voor landen die, in tegenstelling tot Nederland, kampen met een 'moeilijke' wisselkoers: Zo staat in Frankrijk 6,5596 francs voor een euro.

In diverse landen probeerden mensen aan euro's te komen zonder in de rij te staan voor een geldautomaat door kleine aankopen te doen met grote coupures. Zo probeerden Italianen een espresso te betalen met een biljet van 100.000 lire. Winkeliers vreesden door hun wisselgeld heen te raken.

Volgens de commissie had maandag zo'n 40 procent van de detailhandel nog geen euro's in huis. Het gaat daarbij vooral om een aantal zuidelijke lidstaten. In Frankrijk dreigt woensdag een staking bij de banken.

Eurokits

De Europese Commissie roept de burgers op de eurokits die voor 1 januari in omloop zijn gebracht ook echt te gebruiken, en deze munten niet als collectors item te beschouwen. De vrees bestaat namelijk dat woensdag een tekort aan wisselgeld zal ontstaan in winkels en bij loketten.

/ECONOMIEEuro enthousiast binnengehaald (video)Nederlanders stormen massaal naar de pinautomaat

/DOSSIEREuro