LONDEN - De Britse bank HSBC begint halverwege deze maand met het aanbieden van hypotheken en betalingsrekeningen die overeenstemmen met de islamitische wetten. Klanten die dat willen, hoeven geen rente te betalen of te ontvangen, wat is verboden volgens de sharia-wetgeving van de islam.

HSBC hoopt met de nieuwe producten de circa twee miljoen moslims in Groot-Brittannië van dienst te zijn, maar ook anderen mogen ervan gebruikmaken.

De bank is de eerste grote Britse bank die de 'islamitische' hypotheken introduceert. Moslims moesten tot dusver de sharia-wetten negeren, huizen in een keer betalen of hypotheken aanvragen bij de Arabische banken die in Groot-Brittannië opereren.

HSBC heeft voor de hypotheken een financieringsconstructie bedacht waarbij de bank in naam van een klant een huis koopt en dat weer verhuurt voor een vastgestelde periode, van meestal 25 jaar.

De huizenkoper betaalt dan maandelijkse huur in plaats van een afbetalingssom plus rente. Volgens HSBC betaalt een moslim vrijwel hetzelfde bedrag als bij een gewone hypotheek, alleen de financieringsconstructie is anders.