AMSTERDAM - Door de dreigende economische malaise keren steeds meer partijen zich tegen de voorgenomen verhoging van de btw.

Vrijdag heeft De Nederlandsche Bank (DNB) het kabinet opgeroepen van de belastingstijging af te zien als de inflatie sterk blijft toenemen.

De inflatie dreigt volgens president Nout Wellink van het instituut "dik door de 4 procent heen te schieten". In andere Europese landen is dit inmiddels al gebeurd. Om de geldontwaarding te beteugelen, moeten vakbonden volgens Wellink afzien van hoge looneisen.

Lonen

"De lonen zijn in een versnelling terechtgekomen op een moment dat de productiviteit afzwakt", aldus de bankpresident. Wellink roept de overheid, werkgevers en vakbonden op aan tafel te zitten met als uitgangspunt: "Wij willen geen herhaling van 2001."

Recessie

In dat jaar kwam de inflatie uit op 4,5 procent en belandde de Nederlandse economie in een recessie. Donderdag bracht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar buiten dat de inflatie in juli is uitgekomen op 3,2 procent, het hoogste niveau sinds 2002.

Bonden

Werkgevers en vakbonden hebben er al op aangedrongen de voorgenomen btw-verhoging van 19 naar 20 procent te schrappen. Het voorstel van Wellink valt daarom bij de FNV in goede aarde. De vakcentrale wil alleen niet vooruitlopen op de looneisen, die het altijd in het najaar bekendmaakt.

Looneisen

Vakcentrale CNV stelt echter dat de vakbonden hun looneisen niet verder hoeven op te schroeven als het kabinet de btw gelijk houdt. Volgens vice-voorzitter Rienk van Splunder heeft het kabinet er dus belang bij de oproep van Wellink te volgen.

Uitstel

Overigens is de verhoging van de btw nog lang geen uitgemaakte zaak. Minister Wouter Bos van Financiën zou inmiddels overwegen de stijging een jaar uit te stellen. Coalitiepartij PvdA pleitte eerder al voor het schrappen van de btw-verhoging.

Kamerlid Paul Tang van de PvdA is daarom blij met de woorden van Wellink. Ook oppositiepartij VVD sluit zich aan bij het pleidooi van Wellink. "De plannen van dit kabinet wakkeren de inflatie alleen maar verder aan", aldus VVD-Kamerlid Frans Weekers.

Afwachten

Het CDA zegt de zorgen van De Nederlandsche Bank over de groeiende inflatie te begrijpen. De coalitiepartij wil echter afwachten hoe het kabinet reageert op de huidige economische situatie. De komende weken bereidt het kabinet de begroting voor 2009 voor. Minister Wouter Bos (Financiën) kon vrijdag wegens vakantie niet reageren.

Volgens economen van de Postbank zal de btw-verhoging leiden tot een extra prijsstijging in winkels van 0,4 procent. Per huishouden komt dat neer op 150 euro.