MOSKOU - Vadertje staat zorgt in Rusland niet meer voor de automobilist. Sinds dinsdag moeten de Russen verplicht hun auto verzekeren, een hele stap voor een bevolking die niet gewend is aan verzekeringen.

"Het afsluiten van een autoverzekering is voor vele Russen het eerste verzekeringscontract dat ze afsluiten", aldus een verzekeringsspecialist van de investeringsmaatschappij UFG. Een Rus geeft nu gemiddeld 55,90 euro per jaar aan verzekeringen uit, een schijntje vergeleken bij het gemiddelde van 333 euro in de rest van de wereld.

Communisme

Het merendeel van de Russen kent niet eens een aansprakelijkheidsverzekering of een inboedelverzekering, een erfenis uit het Sovjet-verleden, waarin het communistische regime overal zorg voor droeg. Slechts 15 procent van de automobilisten is nu verzekerd.

Daardoor is het bij ongelukken vaak de vraag wie de schade zal vergoeden. Een automobilist hoeft bij een botsing alleen de politie te bellen, waarna een rechter de verantwoordelijkheid voor de schade bepaalt. Veelal blijft een gedupeerde echter met lege handen achter. Of wordt de schade via handjeklap geregeld.

1980 roebel

Deze wildwest-taferelen zijn als het goed is binnenkort voorbij. Vanaf 1 juli moet een particuliere verzekering worden afgesloten voor minimaal 1980 roebel (53,70 euro) per jaar, afhankelijk van het type auto, de leeftijd van de automobilist en de regio waar de verzekerde woont.

Gemiddeld zal een Moskoviet circa 3800 roebel (105 euro) per jaar kwijt zijn. Dit is een relatief klein bedrag vergeleken met de verzekeringskosten voor een westerling, maar het maximaal uit te keren schadebedrag zal ook niet meer dan 10.320 euro per jaar zijn.

Naleving?

De verzekeringssector is verheugd over de nieuwe verplichtingen voor de Rus, omdat een grote groei is voorzien. Toch zijn ondernemingen ook sceptisch. Zo is nog maar de vraag hoe zal worden toegezien op de naleving van de nieuwe wetgeving. In buurland Oekraïne is al een autoverzekering verplicht, maar slechts 30 procent van de autobezitters heeft er een.

Desondanks spelen verzekeraars op de verwachte vraag in. Rosgosstrakh, de grootste verzekeringsmaatschappij van Rusland, gaat de komende maanden 10.000 nieuwe kantoren openen.