NEW YORK - De Amerikaanse bank Citigroup gaat voor miljarden dollars obligaties terugkopen die het onterecht als veilige belegging zou hebben verkocht.

De bank werd eerder deze week door het Openbaar Ministerie in New York aangeklaagd wegens fraude bij de verkoop van de waardepapieren.

Vervolging

Om strafrechtelijke vervolging te voorkomen, koopt de Amerikaanse bank nu voor minstens 7 miljard dollar obligaties terug van ruim 40.000 klanten.

Dat heeft de openbaar aanklager in de zaak donderdag bekendgemaakt. Citigroup moet ook een boete van 100 miljoen dollar betalen.

Obligaties

Het gaat om zogeheten 'auction rate securities', obligaties waarvan de rente wekelijks of maandelijks wordt vastgesteld. Citigroup zou deze obligaties nog als veilige belegging hebben verkocht terwijl het al wist dat de markt helemaal was stilgevallen.

Citigroup is niet de enige bank die hiervan wordt beschuldigd. Ook andere grote banken als Merrill Lynch, Morgan Stanley en het Zwitserse UBS staan in de beklaagdenbank.

Schadevergoeding

De openbaar aanklager van de staat Massachusetts maakte donderdag bekend dat Morgan Stanley 1,5 miljard dollar schadevergoeding gaat betalen aan investeerders die het schip in gingen met de onveilige obligaties.

UBS zou volgens ingewijden op dit moment in onderhandeling zijn over een schikking.