ZAANDAM - Duizenden vakantiegangers kunnen dit jaar een vakantie naar Turkije vergeten omdat reisbureau Impekstur uit Zaandam dinsdag failliet is verklaard. De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) zal de schade van de reizigers vergoeden. Het gaat om een paar miljoen euro.

Het eenmansbedrijf verkocht reizen naar Turkije rechtstreeks aan consumenten en via reisagenten. Ruim vijfduizend mensen hadden bij Impekstur, aangesloten bij de SGR, een reis geboekt. De SGR vermoedt dat er sprake is van verduistering, omdat het tijdstip van het faillissement hoogst dubieus is en de eigenaar van het reisbureau spoorloos is verdwenen.

"Het tijdstip is erg vreemd, want in dit deel van het jaar haalt het bedrijf bijna al zijn omzet. Alle klanten hebben netjes hun reis vooruit betaald en nu is het ineens failliet. Bovendien zei de eigenaar laatst over een aanzienlijk eigen vermogen te beschikken", aldus een woordvoerder van de SGR.

Een curator is aangesteld om te kijken hoeveel schade de SGR op de failliete onderneming kan terugvorderen. De curator zal ook uitzoeken of er sprake is geweest van verduistering bij het Zaanse reisbureau. De SGR wacht de resultaten daarvan af.