LEIDSCHENDAM - Winkeliers moeten veel alerter zijn op rondslingerende kassabonnen. Ook moeten ze kassabonnen veel beter controleren als klanten gekochte spullen komen inleveren. Daarvoor pleit het Platform Detailhandel Nederland donderdag.

Woordvoerder Sander van Golberdinge schat dat per jaar vijf tot tien miljoen euro gemoeid is met de kassabonfraude. Het bedrag stijgt volgens hem snel.

"We krijgen vanuit het hele land te horen dat winkeliers te maken hebben met de fraude", aldus Van Golberdinge naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Het platform heeft de indruk dat er professionele dieven achter de nieuwe vorm van diefstal zitten.

Ander filiaal

Het komt voor dat dieven plastic tasjes met daarin net gekochte spullen van klanten roven. De kassabon zit meestal in het tasje zodat de dieven de gestolen spullen in een ander filiaal eenvoudig kunnen terugbrengen en het oorspronkelijk betaalde bedrag krijgen uitgekeerd.

Het Platform Detailhandel Nederland adviseert winkeliers daarom de kassabon apart aan de klant mee te geven. Als een klant een product komt inleveren, moet hij of zij zich legitimeren zodat de winkelier het adres van de persoon kan noteren.

Verder vindt het platform dat de winkelexploitanten de vloer goed moeten vegen en prullenbakken moeten legen zodat oude kassabonnen niet rondslingeren. Dieven speuren namelijk vaak naar rondslingerende kassabonnen zodat ze daarmee gestolen spullen kunnen inwisselen voor geld.