AMSTERDAM - Automatiseerder Getronics krijgt een nieuwe lening van 100 miljoen euro van de banken ABN Amro, ING en Barclays. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. Getronics verwacht dat de overeenkomst op 30 juli wordt getekend.

De nieuwe lening vervangt een bestaande kredietfaciliteit van miljoen euro. Financieel directeur Klaas Wagenaar heeft al eerder aangegeven een nieuw krediet te willen, dat Getronics meer armslag biedt. Zo mocht Getronics 75 miljoen euro alleen gebruiken voor de financiële herstructurering van het bedrijf.

Verder hadden de banken 55 miljoen euro aan kasgeld geëist als onderpand voor de lening. De nieuwe lening is volledig vrij besteedbaar. Dat onderstreept volgens Wagenaar "de succesvolle financiële herstructurering van Getronics".

Het bedrijf is bezig uit een diep dal te klimmen. Hierbij schrapt de onderneming onder meer wereldwijd 1400 banen. Getronics kwam in de problemen na de overname van Wang Global in 1999. Het bedrijf financieerde deze aankoop van 1,8 miljard euro vooral met obligatieleningen. Om de ontstane schuldenlast te verminderen, kwam Getronics twee keer met een plan om de obligaties om te wisselen in aandelen, contant geld en nieuwe schuldpapieren. Zowel aandeel- als obligatiehouders verzetten zich hiertegen.

De schuldproblematiek leidde in februari 2003 tot het vertrek van het bestuur. De nieuwe topmannen Axel Rückert en Klaas Wagenaar bliezen de omwisseloperatie af. Ze sloten een nieuwe overeenkomst met de obligatiehouders over terugbetaling van de schulden.

Volgens deze afspraak heeft Getronics zijn obligatiehouders maandag 325 miljoen euro uitgekeerd. De rest van de lening, 250 miljoen euro, betaalt het bedrijf tot september 2008 met kwartaalstortingen terug.