AMSTERDAM - Het supermarktconcern Ahold was dinsdag het opvallendste aandeel op de beurs in Amsterdam. Het bericht dat het forensische accountantsonderzoek naar alle bedrijfsonderdelen is afgerond, zette beleggers aan tot kopen. Dat er nieuwe fraude boven water kwam van 81 miljoen euro, maakte geen indruk.

Beursstemming (video): AEX richtingloos op kalme beursdag.

Beursjournaal (video): Nieuwe fraude ondekt bij Ahold.
Verder: Flinke daling inkoopmanagersindex, Euronext ziet omzet stijgen.

Het aandeel Ahold klom in de ochtenduren gestaag en noteerde rond het middaguur een winst van 6,4 procent bij een koers van 7,69 euro. Volgens analisten kan de door fraude geteisterde onderneming nu met een schone lei verder en zijn nieuwe verrassingen onwaarschijnlijk. Bovendien groeit het vertrouwen dat Ahold op tijd de definitieve jaarcijfers kan presenteren. Dat moet uiterlijk op augustus gebeuren.

De AEX-index stond tegen twaalven op 291,60 punten, vrijwel gelijk aan het slot van maandag. Tegen iedere stijger stond een daler.

Onder de verliezers was ook het telecomconcern KPN. De kartelwaakhond NMa liet maandag weten het onderzoek naar de beltarieven die de aanbieders van mobiele telefonie elkaar rekenen, zelf ter hand te nemen. Dat was een taak van de Opta, maar dat duurde te lang vond de NMa. Analisten verwachten miljoenen euro's minder inkomsten voor KPN bij lagere tarieven.

Midkap

Onder de middelgrote fondsen (MidKap-index, onveranderd) won Wessanen met 2,5 procent bovengemiddeld terrein. Er zijn kopers op de kust voor het voedingsbedrijf, zo bleek maandag bij de aandeelhoudersvergadering.

Het supermarktbedrijf Schuitema, 73 procent van Ahold, zakte 15 procent op geruchten in de media dat ook dit onderdeel onderzocht zou zijn. Ahold wilde geen commentaar geven.

De andere Europese beurzen stonden op verlies. De beurs in Londen stond 0,25 procent in de min en die in Parijs was 0,85 procent lager. Voor de beurs in Frankfurt stond er een min van 1,1 procent op de borden.

De handel was rustig. Dat zal de rest van de week waarschijnlijk zo blijven omdat er vrijdag in de Verenigde Staten wegens Independence Day niet wordt gehandeld. Bovendien is het wachten op de stroom van Amerikaanse kwartaalcijfers, die volgende week begint.

De Britse brouwer Scottish & Newcastle was in Londen aanvankelijk in de bovenste regionen te vinden met een koersstijging van 1,6 procent. Later verminderde de stijging tot ,4 procent. Het concern had eerder op de ochtend bekendgemaakt dat zijn winst in het afgelopen boekjaar met 15 procent is gestegen. De beurs in Frankfurt kende softwareproducent SAP als grootste verliezer (minus 2,75 procent) na een afwaardering door JP Morgan.

De Franse verzekeringsgigant Axa liet bijna 1 procent liggen. Het concern liet weten vorig jaar volgens Amerikanse boekhoudmethodes op een nettoverlies te zijn uitgekomen van 2,59 miljard euro. Dat is minder dan Axa eerder had geschat. Volgens Europese regels was er sprake van een winst van 959 miljoen euro.

Euro

De euro stond aan het eind van de morgen op 1,1535 dollar. Dat is ruim meer dan de 1,1480 dollar die maandag aan het slot van de handel werd geregistreerd. In ponden sterling ging de euro iets omhoog, van 0,6955 naar 0,6965.