DEN HAAG - De Vereniging van Reizigers (VVR) en de SP doen de komende weken onderzoek naar de ticketprijzen op de vliegroute tussen Nederland en Suriname.

Volgens de organisaties maken de KLM en de Surinaamse luchtvaartmaatschappij SLM "op een schandalige manier misbruik van hun machtspositie" op deze verbinding.

Met de uitkomsten van het onderzoek, dat woensdag is begonnen, hopen ze minister Camiel Eurlings (Verkeer) ertoe te bewegen te komen tot een tariefsverlaging.

Klachten

De VVR en de SP zeggen sterke aanwijzingen te hebben dat er "krankzinnige" prijsverschillen zijn op de route Amsterdam-Paramaribo. Ze krijgen al langere tijd klachten dat de ticketprijs varieert van 600 tot ruim 1000 euro voor dezelfde vlucht.

Toezicht

Volgens de VVR en de SP houdt de minister onvoldoende toezicht op de tarieven. De organisaties publiceren de resultaten van hun onderzoek begin september.

Aanvankelijk mochten alleen de KLM en de SLM tussen Nederland en Suriname vliegen. Sinds 2006 mag ook Martinair van en naar de luchthaven Zanderij vliegen.

Martinair, dat voor de helft in handen is van de KLM, kondigde destijds aan dat de ticketprijzen zouden dalen.