WASHINGTON - Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, handhaaft het belangrijkste rentetarief op 2 procent. Dat maakte de Fed dinsdag bekend. Het rentebesluit is gelijk aan de gemiddelde verwachting van analisten.

Het besluit kwam tot stand door een aantal factoren naast elkaar te leggen.

Toenames

De Fed signaleerde een toename van economische activiteit, vooral een toename van consumentenbestedingen en de export van goederen. Daar stond echter een verslechtering van de arbeidsmarkt en aanhoudende onrust op de financiële markten tegenover.

"De krapte op de kredietmarkt, de aanhoudende malaise op de huizenmarkt en hoge energieprijzen zullen een aantal kwartalen drukken op de economische groei", aldus de Fed.

Inflatie

De Fed blijft zich ook zorgen maken over de inflatie, aangejaagd door vooral de hoge olieprijs. De centrale bank verwacht dat de inflatie in de loop van dit jaar en volgend jaar afneemt, maar voegde toe dat de exacte ontwikkeling "zeer onvoorspelbaar" is.

Het is de tweede keer op rij dat de Fed de rente ongemoeid laat. In april werd de rente tot dusver voor het laatst omlaag gebracht, met 25 basispunten tot 2 procent, na een reeks verlagingen sinds september vorig jaar. In totaal bracht de Fed de rente stapsgewijs met 3,25 procentpunt omlaag in een poging de economische groei te stimuleren.