ROTTERDAM - De stad Utrecht heeft de beste economische vooruitzichten van alle steden in West-Europa. De economie in Utrecht kan tot 2012 jaarlijks met zo'n 3 procent groeien. Amsterdam zit daar kort achter met een groeiverwachting van 2,9 procent per jaar.

Rotterdam en Den Haag bevinden zich in de achterhoede van de Europese steden. Dat komt doordat ze afhankelijk zijn van respectievelijk de havens en de publieke sector.

Voor beide sectoren blijven de groeiprognoses achter. Rotterdam en Den Haag kunnen een jaarlijkse groei van ongeveer 1,5 procent tegemoet zien.

Dat blijkt uit gegevens die het economisch onderzoeksbureau Ecorys dinsdag heeft gepubliceerd. Het bureau heeft samen met Europese branchegenoten gekeken naar de economische groeiverwachtingen voor steden in Europa.

Onderzoek

Uit het onderzoek komt naar voren dat steden in Oost-Europa voorlopig nog kunnen profiteren van hun economische inhaalslag. In de meeste steden daar ligt de groeiverwachting boven de 4 procent per jaar.

Moskou kan zelfs rekenen op een jaarlijkse groei van de economie met 10 procent en Sint Petersburg op een plus van 8 procent.

Ligging

Dat Utrecht eruit springt in West-Europa komt onder meer door de centrale ligging van de stad. De robuuste economie van Nederland help ook mee, evenals het feit dat de dienstensector goed vertegenwoordigd is in Utrecht.

Ook Amsterdam heeft profijt van een sterke dienstensector. Andere steden in West-Europa die er goed voor staan zijn Cardiff, Oslo, Dublin, Helsinki en Edinburgh.