FRANKFURT/TOKIO - Sony neemt het belang van partner Bertelsmann in het samenwerkingsverband Sony BMG volledig over.

Het Japanse Sony maakte dinsdag bekend het aandeel van 50 procent dat Bertelsmann in de platenmaatschappij heeft, op te kopen voor in totaal 1,2 miljard dollar (775 miljoen euro).

Sony en het Duitse Bertelsmann, het grootste mediabedrijf van Europa en moederbedrijf van onder meer tv-zender RTL, gingen in 2004 een samenwerkingsverband aan. De platenmaatschappij Sony BMG heeft artiesten als Beyoncé, Aerosmith, Bruce Springsteen, Celine Dion, Justin Timberlake, Alicia Keys en Krezip onder contract.

Nieuwe naam

Na de overname krijgt het bedrijf de naam Sony Music Entertainment en komt het volledig onder controle van het moederbedrijf. Sony BMG is na Universal Music 's werelds grootste platenmaatschappij.

Malaise

Volgens mediaberichten wilde topman Harmut Ostrowski van Bertelsmann al langer uit de platenmaatschappij stappen om te ontkomen aan de malaise waarin de muziekbranche zich bevindt. De muziekindustrie maakt zware tijden door omdat steeds meer mensen muziek van internet dowloaden en geen cd's meer kopen.

Alomvattend

De omzet van Sony BMG ging de afgelopen jaren gestaag achteruit. Sony krijgt nu volledige controle over platenlabels zoals Columbia, RCA en Arista. Sony-topman Howard Stringer zei dinsdag dat het bedrijf met de aankoop een "alomvattend aanbod van entertainment" kan bieden.

Bertelsmann meldde zich nu te gaan richten op "gedefinieerde groeisectoren". Het concern kondigde onlangs al aan de Nederlandse boekenclub ECI te willen verkopen.