AMSTERDAM - De Nederlandse beleggersclub VEB heeft de handen ineengeslagen met twee Belgische zusterorganisaties in een poging een buitengewone aandeelhoudersvergadering bij Fortis af te dwingen.

Vorige week wees de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar zo'n extra vergadering van de hand.

Het streven is in november van dit jaar tot een vergadering te komen, zo maakten de beleggersverenigingen dinsdag bekend. Om zo'n bijeenkomst af te dwingen, moeten de organisaties 10 procent van het uitstaande aandelenkapitaal vertegenwoordigen.

De komende tijd gaan ze kijken of grote aandeelhouders zich achter de clubs willen scharen.

Pensioenfonds

Het pensioenfonds ABP sluit zich vooralsnog niet aan bij het voornemen van beleggers om Fortis te dwingen tot het houden van een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Het doet wel een dringend beroep op de bank om veranderingen door te voeren in de manier waarop Fortis is georganiseerd.

Dat zei Paul Frentrop, hoofd Corporate Governance van de vermogensbeheerder van ABP, dinsdag tegen het ANP. Het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren bezit 2,5 procent van de aandelen Fortis.

Structuur

"We vinden dat Fortis met voorstellen moet komen voor wat betreft hun structuur. Dan moet je denken aan de structuur van de top, de zeggenschapsrechten van aandeelhouders en beschermingsconstructies. Fortis zou het een en ander op kunnen schonen", zei Frentrop.

Hij begrijpt dat operationele bestuurszaken zoals de integratie van ABN Amro momenteel prioriteit hebben. Toch ziet Frentrop graag dat Fortis met voorstellen komt.