BADHOEVEDORP - De omzet van de uitzendbranche is in de vier weken tot 13 juli afgenomen met 3 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal gewerkte uren liep in die periode terug met 7 procent.

Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie voor uitzendbureaus ABU. De omzet in de uitzendbranche loopt sinds de vorige periode terug. Het aantal uren daalt al sinds oktober vorig jaar.

Alle sectoren vertoonden een krimp in zowel omzet als het aantal gewerkte uren. In de medische sector, die vorig jaar nog de grootste stijging liet zien, was de daling het sterkst: de omzet daalde met 5 procent, het aantal gewerkte uren met 9 procent.

Graadmeter

De uitzendsector heeft last van verslechterende economische omstandigheden. Uitzendconcerns zijn door het cyclische karakter van de sector een graadmeter voor het economische klimaat.

Gaat het slechter met de economie, dan merken uitzenders dat snel omdat bedrijven bij het snijden in personeelskosten vaak als eerste kijken naar het buiten de deur zetten van tijdelijke (uitzend-)krachten.

Vertraging

Volgens uitzender USG People, die vorige maand met kwartaalresultaten kwam, wijzen economische indicatoren steeds meer op een vertraging van de economische groei in Europese landen.

"Dit beeld wordt bevestigd door een afname van de groei in de uitzendmarkt", aldus het bedrijf destijds. Randstad en Brunel publiceren deze maand hun resultaten.