AMSTERDAM - De Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama gebruikt in zijn kritiek op de oliemaatschappijen 'makkelijke clichés'. Dat zei Shell-topman Jeroen van der Veer maandag in een interview met actualiteitenrubriek Nova.

Mensen ergeren zich volgens de Nederlander rot aan deze clichés. "En ik als directeur van dit bedrijf dus ook."

De Amerikaan suggereerde dat de megawinsten van oliemaatschappijen voor een deel terug moeten naar de burger. "Elke keer dat je je tank vult, vul je de zakken van de oliemaatschappijen", aldus Obama in een commercial.

John McCain

In de commercial opent hij ook de aanval op zijn rivaal John McCain. Hij suggereert dat een keuze op McCain betekent dat er opnieuw een 'marionet van de oliemaatschappijen' in het Witte Huis komt. Met een verwijzing naar Shell sprak Obama in een speech over de 'shell game', verwijzend naar een spelletje waarbij deelnemers worden opgelicht.

Van der Veer nuanceerde de uitspraken van Obama overigens ook, door te wijzen op campagnetijd. "Laat ze die campagnes maar runnen, we zien het straks wel."

Wubbo Ockels

In Nova kwamen diverse critici van Shell naar voren, onder meer Liesbeth van Tongeren van Greenpeace en voormalig astronaut en hoogleraar Wubbo Ockels. Zij zijn van mening dat Shell veel te weinig investeert in schone energie. Van der Veer erkende dat Shell veel heeft verdiend, bijna acht miljard winst in het tweede kwartaal, maar hij wees erop dat Shell meer investeert dan dat het verdient.

Hij verdedigde het beleid van Shell om relatief veel te investeren in het vinden van en aanboren van nieuwe gas- en olievelden. Alternatieve energie zou ook de komende tientallen jaren nog veel te duur zijn voor klanten, waardoor fossiele brandstoffen onmisbaar blijven.

Ten onrechte

De topman kon weinig begrip opbrengen voor zijn critici. Hij vroeg zich af of ze wel gekeken hebben naar 'hoe veel we er al aan doen'. Ook zou Shell ten onrechte meer kritiek krijgen dan andere bedrijven. "Waarom altijd Shell?" vroeg Van der Veer zich af. Volgens de CEO 'loopt Shell ontzettend hard' in de ontwikkeling naar schone energie.