AMSTERDAM - Meer dan drie miljoen ton voedsel wordt per jaar door de Nederlandse huishoudens weggegooid. "Op jaarbasis staat dat gelijk aan drie miljard euro wat staat voor bijna zes miljoen ton co2", aldus Henri Luitjes, onderzoeker bij de Universiteit van Wageningen.

Ook Hans van Dijk, van Stichting Milieu Centraal, ijvert voor meer aandacht voor het probleem. "Als we de verspilling kunnen tegengaan is een hele hoop energie die nu gebruikt wordt straks niet meer nodig, dat scheelt druk op de aarde en dat kan je mede voorkomen door met voedsel zuiniger te zijn."

Stichting Milieu Centraal heeft als voornaamste taak om de consument, die de grootste verspiller blijkt te zijn, te adviseren om bewuster met voedsel om te gaan. Zo kunnen burgers op hun website een voedseltest downloaden om over een periode van twee weken in te vullen wat er zoal wordt weggegooid.

Deze gegevens kan men later op de site invullen, waardoor de burger inzage krijgt wat het op jaarbasis kost. "Gemiddeld zo'n zestig euro per persoon per jaar", volgens Van Dam.

Bewustwording over onze omgang met voedsel, om invloed te hebben op de opwarming van de aarde. Het lijkt een vergezochte oplossing, maar volgens Luitjes is het dat allerminst. "Het mooie van dit onderwerp is dat het alle elementen van duurzaamheid in zich heeft. zowel klimaat als voedselvoorziening als gezondheid, voedsel speelt wat dat betreft dus een heel belangrijke rol."

Gescheiden inzameling

De afvalverwerkende industrie heeft zich in de afgelopen decennia ook voortdurend ontwikkeld om beter om te kunnen gaan met de afvalstromen. Gescheiden afvalinzameling en -verwerking staan daar centraal in.

Volgens Luitjes moeten we hierdoor niet gaan denken dat het dan wel aanvaardbaar is om voedsel weg te gooien, omdat het toch weer wordt gebruikt voor energie of compost.

"We kunnen voedsel wel gaan composteren, maar de gebruikte co2 om alles te telen, te transporteren en verpakken gaat dan wel verloren. De wetenschap dat het hergebruikt gaan worden geeft mij absoluut geen voldaan gevoel. Volgens Luitjes moeten we echt in de preventieve fase gaan zitten. "Voorkomen dat voedsel afval wordt."