NEW YORK - De prijs van een vat olie is maandag op de termijnmarkt in New York voor het eerst in drie maanden onder de 120 dollar gedoken.

Een vat ruwe Amerikaanse olie ging kortstondig voor 119,50 dollar van de hand, meer dan 5 dollar minder dan vrijdag. Daarna kroop de prijs weer boven de 120 dollar.

De olieprijs kwam onder druk te staan door berichten over een hogere olieproductie van het oliekartel OPEC. De productie zou in juli voor de derde achtereenvolgende maand zijn toegenomen, vooral dankzij extra inspanningen van topexporteur Saudi-Arabië.

Consumentenbestedingen

Handelaren reageerden ook op nieuwe gegevens die op een verdere afzwakking van de Amerikaanse economie duiden. De consumentenbestedingen in de Verenigde Staten zijn in juni met 0,6 procent gestegen tegen 0,8 procent in mei, zo bleek uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel. De economische neergang in de VS heeft al geleid tot minder vraag naar olie.

Op de termijnmarkten waren nog wel zorgen over de nucleaire ambities van Iran. Ook de tropische storm Edouard in de Golf van Mexico, een belangrijk gebied voor de productie van olie en gas, hield de gemoederen bezig.