AMSTERDAM - Door het afschaffen van de btw voor werksters, moet het zwartwerken in deze sector een halt toe worden geroepen. Dat stelt het CDA in het AD.

Het moet voor huishoudens veel goedkoper worden om een 'witte' werkster in te huren, vindt de partij. Daartoe moet de btw verdwijnen die schoonmaakbedrijfjes in rekening brengen als ze aan de slag gaan bij particulieren.

Het CDA wil dan ook dat het kabinet snel werk maakt van de btw-vrijstelling. Daarvoor is wel toestemming nodig van Brussel.

Zekerheid

Het CDA rekende uit dat bij het afschaffen van de btw, een 'witte' werkster ongeveer 15 euro per uur kost. ''Dat is nog altijd de helft duurder dan een zwarte werkster. Maar je hebt als gezin wel de zekerheid dat iemand wordt vervangen bij ziekte. En de werkster heeft het voordeel dat ze verzekerd is voor arbeidsongeschiktheid'', zegt CDA'er Eddy van Hijum.

De VVD laat in de ochtendkrant weten niet te geloven in het plan van het CDA. ''Voor de werkster blijft het altijd goedkoper om het zwart te doen. Veel mensen willen liever netto meer over houden dan meedoen aan allerlei werknemersverzekeringen.''