AMSTERDAM - De gulden is niet meer. Tot 28 januari kan er nog wel met de gulden betaald worden, daarna moeten de Nederlanders toch echt vaarwel zeggen tegen de vertrouwde florijn. De euro is nu een feit.

Toch kunnen Nederlanders maar met moeite afscheid nemen van de gulden. Honderdduizenden Nederlanders verzamelen nu munten of willen munten van hun geboortejaar, van het geboortejaar van hun kinderen of van andere bijzondere data. Vooral de munten met Beatrix zijn gewild.

Bij de Free Record Shop kan er het hele jaar door gewoon met de gulden worden betaald. Een slimme zet van Hans Breukhoven. De muntjes worden alleen maar meer geld waard. Hoe schaarser hoe beter.

Sommige 'oude' muntjes zijn al schaars. "Met de komst van de euro zijn de afgelopen jaren veel minder munten gemaakt. Van rijksdaalders en vijfjesmunten slechts een paar honderdduizend per jaar. Een hagelnieuw vijfje uit 1998 doet nu al ongeveer 15,90 euro. Vrijwel alle rijksdaalders die de afgelopen tien jaar zijn geslagen, doen 4,54 tot 13,60 euro (tien tot dertig gulden). Een gaaf kwartje uit 1994 is inmiddels 4,54 euro (een tientje) waard", aldus de eigenaar van de Edelshop in Rijssen in de Telegraaf

Ook een dubbeltje uit 1988 en guldens uit 1989, 1990 en 1991 doen het niet slecht. Veel handelaren hebben die in het verleden per rol weggelegd in de hoop dat de munten in prijs zullen stijgen. Daardoor zijn er minder van deze muntjes in omloop geraakt.

/DOSSIERDe Euro