SYDNEY - Stewards en stewardessen van Qantas willen dat de bedrijfsleiding hen verzekert dat de toestellen van de Australische maatschappij veilig zijn, na een derde ongeval in acht dagen tijd.

Het cabinepersoneel is bezorgd over mediaberichten over het onderhoudsbeleid van het bedrijf, maakte een vakbondswoordvoerder zondag bekend.

"We willen verzekeringen van het bedrijf dat dit op zichzelf staande incidenten zijn", aldus de zegsman. Hij eist een gesprek met een topman van de maatschappij.

Doorlichten

De Australische luchtvaartautoriteit CASA gaat Qantas doorlichten. Een woordvoerder van CASA zei zondag dat het speciale onderzoek in de komende twee weken wordt uitgevoerd.

Een woordvoerder van CASA zei dat er geen bewijzen zijn voor problemen bij Qantas, maar dat het geen kwaad kan een extra onderzoek te doen naar het reilen en zeilen bij de Australische vliegmaatschappij.

Lek

Zaterdag moest een Boeing 767 met tweehonderd passagiers aan boord terugvliegen naar Australië na een lek aan het hydraulisch systeem. Het toestel was op weg naar de Filipijnen.

Op 25 juli moest een Boeing 747 van Qantas door een gehavende romp al een noodlanding maken in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Het gat van drie meter was het gevolg van een explosie van een zuurstoffles.

Luik

Een week geleden brak een Boeing 737 een binnenlandse vlucht af omdat een luik niet dichtging. In geen geval vielen slachtoffers.