
Invoering euro kost Nederland 10 miljard gulden
Het bedrijfsleven heeft de meeste kosten voor de euro gemaakt. Toch is volgens de bankpresident niet alles aan de nieuwe munt toe te schrijven. "Veel veranderingen in systemen hadden toch gedaan moeten worden. Men heeft de euro aangegrepen om het nu te doen."
In twee tot vier jaar zijn de kosten volgens Wellink terugverdiend. Bedrijven maken bijvoorbeeld door het wegvallen van valutaschommelingen minder kosten. "Bovendien komen die voordelen vervolgens ieder jaar weer terug, terwijl de gemaakte kosten eenmalig zijn", aldus Wellink.
Hij schat dat de komst van de euro De Nederlandsche Bank tussen de 500 en 600 miljoen gulden heeft gekost. Grootste kostenpost was het drukken van de nieuwe biljetten.
Distributie
Ook voor minister Zalm van Financiën beliepen de kosten voor de invoering ongeveer een half miljard gulden. De distributie van de euromunten van de afgelopen week kostte zo'n 125 miljoen gulden, terwijl aan voorlichting al zo'n 180 miljoen gulden (80 miljoen euro) is uitgegeven.
Daar komt in de eerste maand van het volgend jaar zeker nog ruim 30 miljoen gulden (15 miljoen euro) bij. Bovendien kostte de gratis eurokit voor alle Nederlanders nog eens zo'n 200 miljoen gulden (90 miljoen euro).
Voor Zalm ligt er ook nog een meevaller in het verschiet. De verwachting is dat voor 300 miljoen gulden aan bankbiljetten niet wordt ingeleverd. Deze 'versterving' is volgens Zalm een cadeautje voor het nieuwe kabinet. "In 2003 valt het eerste bedrag vrij", aldus de minster.
/DOSSIERDe euro