AMSTERDAM - De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) stuurt volgende week een gepeperde brief aan minister Ab Klink (Volksgezondheid) over het werk van de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA).

Volgens de RND zou de overheidsinstantie regelmatig blunderen door consumentenproducten af te keuren die achteraf wel in orde blijken te zijn. De Nederlandse detailhandel wil daarom dat de werkzaamheden van de controledienst grondig worden doorgelicht.

Een zegsvrouw van RND heeft een bericht hierover in De Telegraaf zaterdag bevestigd. De VWA zou vooral veel fouten maken bij het controleren van de veiligheid van producten. De RND stelt hierover de afgelopen maanden steeds meer klachten van winkeliers te hebben ontvangen.

Rommelen

De VWA lijkt soms maar wat aan te rommelen", stelt zegsvrouw Linda Herkemij van de RND. "Voor een autoriteit lijken ze soms opvallend weinig deskundig te zijn." De Warenautoriteit haalde volgens de organisatie de afgelopen maanden diverse producten uit de handel die later gewoon veilig bleken te zijn. "Zo'n afkeuring betekent voor ondernemers een strop van tienduizenden euro's."

Recent werd onder meer kleding onterecht afgekeurd die brandgevaarlijk zou zijn en verwijderde de VWA een kinderservies uit de winkels omdat dit niet aan de normen zou voldoen.

Opvallend

De VWA stelt in een reactie erg verrast te zijn door de kritiek. "Winkeliers die het niet eens zijn met een besluit, kunnen naar de commissie van beroep stappen om de beslissing aan te vechten", meldt een zegsvrouw. Volgens haar is het aantal bezwaren de afgelopen maanden niet opvallend toegenomen.

Bovendien vindt de VWA het "zeer curieus" dat de brief al in de krant verschijnt voordat hij überhaupt verzonden is.