AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam had maandagochtend moeite duidelijk richting te vinden. De AEX-index van 25 belangrijkste fondsen begon de handel in de min, werkte zich vervolgens op tot een aardige winst, om tegen de middag rond het slot van vrijdag te dobberen. Om 11.30 uur noteerde de AEX een minieme winst van 0,02 procent, wat goed was voor een stand van ,04 punten.

Beursstemming (video): AEX licht hoger op rustig Damrak.

Beursjournaal (video): 2% meer chips verkocht in de wereld in mei.
Verder: Eindelijk een jaarverslag 2002 van Ahold dochter Stop&Shop, PinkRoccade versterkt balans.

Het Damrak bleef daarmee achter bij de grote Europese beurzen. Frankfurt had de meeste wind in de rug, wat goed was voor een winst van 1 procent. Parijs kreeg er 0,7 procent bij, de Londense FTSE stond aan het einde van de ochtend 0,5 procent hoger.

De positieve stemming in Europa kwam mogelijk onder meer door uitlatingen van de president van de Europese Centrale Bank, Wim Duisenberg. Hij verklaarde maandag in Basel niet bang te zijn voor deflatie in de eurozone.

De woorden van Duisenberg waren onvoldoende om de AEX stevig op winst te houden. Aanvankelijk leken de financiële waarden de graadmeter op sleeptouw te nemen. Zakenbank Solomon Smith Barney meldde het koersdoel voor bankverzekeraar Fortis te hebben opgekrikt van 16 naar 17 euro. Fortis leverde dat in eerste instantie een hogere koers op, maar zakte al snel terug naar een onveranderde koers op 15,43 euro. ING en ABN Amro profiteerden nog wel met plussen van respectievelijk 0,6 en 0,3 procent, Aegon daarentegen moest 0,1 procent prijsgeven.

Naast koploper Getronics (1,8 procent erbij) deed Ahold het behoorlijk. Het supermarktconcern meldde voorbeurs dat de resultaten van de Amerikaanse dochter Stop & Shop aan zijn kredietverstrekkers waren overhandigd en dat de laatste accountantsonderzoeken bijna klaar zijn. De mededeling viel kennelijk goed bij beleggers, die het aandeel 0,9 procent omhoog duwden tot 7,52 euro.

Computerfabrikant Tulip bereikte een schikking met de Amerikaanse gigant Dell over een vermeende schending van een patent. Tulip krijgt als resultaat van de schikking 49,5 miljoen dollar, wat minder is dan verwacht. Het aandeel zakte 6,8 procent weg naar 41 eurocent.

In Frankfurt waren vooral de automakers in trek. De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch kwam voorbeurs met een opwaardering voor de gehele Europese sector. BMW profiteerde het meest met een koerswinst van 3,8 procent. Volkswagen volgde en werd bijna 3 procent duurder. Beleggers waren ook blij met IG-Metalls besluit de stakingsacties in Oost-Duitsland te beëindigen.

De groei van de CAC-40-index werd wat geremd door het boekhoudschandaal bij Alstoms Amerikaanse dochter ATI. Het reeds forse verlies van de Franse treinenmaker over het boekjaar -2003 valt nog eens 50 miljoen euro hoger uit. Alstom stond met een koersdaling van bijna 4 procent onderaan de index.

Op de beurs in Londen deden verzekeraars Royal & SunAlliance en Prudential het goed. Prudential groeide 0,8 procent. Royal & SunAlliance steeg 2,3 procent. Debenham, die geen deel uitmaakt van de FTSE-100-index, maakte een sprong van meer dan 4 procent na overnamegeruchten.

Euro

De dollar herstelde zich eind van de ochtend ten opzichte van de euro. Kort na aanvang steeg de euro nog tot 1,1435 dollar. Rond het middaguur was de waarde van de Europese munt weer geslonken tot ,1415 dollar. Dat was nog maar een fractie meer dan de 1,1405 dollar van vrijdag. Ten opzichte van het Britse pond toonde de euro eenzelfde beeld. Eerst groeide de munt van 0,6920 naar 0,6935 om aan het eind van de ochtend weer terug te zijn op zijn niveau bij aanvang van de Europese valutahandel.