AMSTERDAM - Minister van Emancipatie Ronald Plasterk (PvdA) stelt de komende drie jaar vier ton beschikbaar om de sociale acceptatie van homoseksuelen op de werkvloer te verbeteren. Dat maakte de bewindsman vrijdag bekend tijdens een internationale bijeenkomst over dit onderwerp.

Nederland scoort dan wel relatief hoog op het gebied van homotolerantie, homoseksualiteit mag niet te dichtbij komen. "Op hun werk zijn homo's vaak op hun hoede om 'uit de kast te komen' vanwege het risico op pesten, uitsluiting en discriminatie.

Daarom voelen zij zich niet veilig." De sociale acceptatie van homoseksuele werknemers op de werkvloer moet daarom beter, stelt de bewindsman.

FNV

Het geld gaat naar de organisator van de conferentie Company Pride Platform (CPP). Het CPP gaat samen met vakcentrale FNV proberen een 'mentaliteitsverandering' binnen bedrijven teweeg te brengen.

Gedragscodes en 'trainingen op maat' moeten homoseksualiteit makkelijker bespreekbaar maken op de werkvloer. Grote bedrijven als ING, TNT en IBM hebben zich inmiddels aangesloten bij het 'roze bedrijfsnetwerk' CCP.

Gay Pride

Plasterk maakte zijn besluit om de positie van homoseksuele werknemers te verbeteren bekend tijdens de Gay Pride in Amsterdam. De bewindsman neemt zaterdag deel aan de Canal Parade met zijn 'OC&Gayboot'.

Behalve Plasterk monsteren nog vier PvdA-bewindslieden aan op de regeringsboot, onder wie minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst.