FORTIS AMSTERDAM - Gilbert Mittler is vrijdag afgetreden als de financiële topman van Fortis. Op hetzelfde moment is hij benoemd tot 'speciaal adviseur' van bestuursvoorzitter Herman Verwilst.

Mittler is de tweede topbestuurder van Fortis die in korte tijd uit zijn functie wordt gezet. Eerder stapte topman Jean-Paul Votron op na zware kritiek.

Ook andere bestuursleden liggen onder vuur als gevolg van de recente overname van ABN Amro, die het Belgisch-Nederlandse Fortis zwaar op de maag ligt.

In de nieuwe opzet wordt Lars Machinel de eerstverantwoordelijke voor de bedrijfsfinanciën van Fortis. Hij rapporteert direct aan Verwilst.

Beslissing

Een woordvoerder van Fortis lichtte toe dat de beslissing om Mittler uit zijn functie te ontheffen is genomen door Verwilst. "Er wordt nu direct aan Verwilst gerapporteerd. Dat versterkt de controle van de functie."

Het adviseurschap van Mittler geldt vooralsnog voor onbepaalde tijd, aldus de zegsvrouw. Verwilst noemde de nieuwe baan van Mittler "een erkenning voor zijn enorme ervaring en grote betrokkenheid".

Eis

De top van Fortis vergaderde vrijdag over de vraag of ze tegemoet komt aan de eis van aandeelhouders om een extra openbare vergadering te beleggen.

Beleggers willen daarin de positie van het bestuur ter discussie stellen, inclusief die van Fortis' boegbeeld Maurice Lippens. Fortis had vrijdagmiddag nog geen beslissing genomen over de vergadering.