FRANKFURT - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft vrijdag een loonakkoord bereikt met de dienstenvakbond Verdi voor de ruim 50.000 cabine- en grondwerknemers.

Die zijn al de hele week aan het staken waardoor honderden vluchten moesten worden geschrapt. De staking wordt zaterdagochtend beëindigd.

Het grond- en cabinepersoneel van Lufthansa krijgt een stapsgewijze loonsverhoging van 7,4 procent over een periode van 21 maanden plus een eenmalige bonus, aldus een woordvoerder van Lufthansa.

Oorspronkelijk eiste Verdi een loonsverhoging van 9,8 procent, terwijl Lufthansa niet verder wilde gaan dan een stapsgewijze loonsverhoging van 6,7 procent plus een bonus.

Vluchten

Verdi liet weten dat de staking wordt beëindigd als de ochtendploeg zaterdag aan het werk gaat. Lufthansa moest deze week honderden, vooral binnenlandse, vluchten schrappen. Ook tientallen intercontinentale vluchten werden geannuleerd.

Lufthansa schat de schade op enkele tientallen miljoenen euro's.

Acties

Vrijdag vielen door de acties van het grond- en cabinepersoneel ongeveer 130 vluchten uit, waaronder dertig intercontinentale. Volgens Lufthansa zal het vluchtschema mogelijk nog twee weken ontregeld blijven omdat veiligheidsinspecties werden uitgesteld.

Tot en met maandag rekent Lufthansa op een dagelijkse uitval van ongeveer honderd vluchten, waaronder ook langeafstandsvluchten. Lufthansa voert dagelijks circa tweeduizend vluchten uit.

Hoger loon

In juli werd Lufthansa ook al getroffen door werkonderbrekingen door piloten van zijn twee dochtermaatschappijen Eurowings en CityLine. Daardoor moesten meer dan vijftienhonderd binnenlandse en Europese vluchten worden geannuleerd. De piloten eisen ook een hoger loon.

De op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Europa becijfert de extra kosten van de salarisverhoging voor het grond- en cabinepersoneel op circa 100 miljoen euro per jaar.

Cijfers

Lufthansa maakte dinsdag zijn cijfers over de eerste helft van dit jaar bekend. De operationele winst steeg met 45 procent naar 705 miljoen euro en de omzet nam met 20 procent toe tot 12,1 miljard euro.

Voor dit jaar wil het concern het operationele resultaat van vorig jaar van 1,4 miljard euro overtreffen.