AMSTERDAM - Supermarktconcern Ahold heeft de eerste vruchten geplukt van de verbeteringen die het concern doorvoert in de Amerikaanse winkelketens. De verkopen in de supermarkten liepen het afgelopen kwartaal veel beter dan verwacht.

http://www.nuvideo.nl/home/video/show/16518 Het moederbedrijf van de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn haalt ongeveer de helft van de omzet uit de Verenigde Staten.

Ahold reorganiseert de Amerikaanse supermarkten naar het voorbeeld van Albert Heijn. Zo voert het prijsverlagingen door en plaatst het meer huismerkartikelen in de schappen. Daarnaast probeert Ahold door promotieacties koopjesjagers naar de winkels te lokken.

Consumenten lijken steeds meer op zoek te zijn naar het goedkoopste product. Volgens Ahold ligt het zogeheten verbeterprogramma in de VS op schema.

Geweldig

"Ahold doet het geweldig", aldus analist Fernand de Boer van zakenbank Petercam. "Het verbeterprogramma werkt." Beleggers beloonden Ahold vrijdagochtend op de beurs in Amsterdam. Het aandeel opende met een koerswinst van 4 procent op 7,59 euro, terwijl de AEX-index 0,8 procent omlaag ging.

Handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer noemde Ahold "een witte raaf". Het Nederlandse concern presenteerde veel betere groeicijfers dan zijn concurrenten zoals het Belgische Delhaize, aldus Koenders.

Marges

De markt vreesde vooraf dat net als branchegenoten, Ahold een winstwaarschuwing zou moeten afgeven. De Boer van Petercam wees erop dat de kosten voor het verbeterprogramma weinig invloed hebben op de marges. Ahold handhaafde de verwachting voor dit jaar en verwacht een onderliggende retailmarge van 4,8 tot 5,3 procent te halen.

De omzet bij de Amerikaanse ketens Stop&Shop/Giant-Landover steeg in de maanden april tot en met juni met 1,7 procent naar 4 miljard dollar. Giant-Carlisle boekte een omzet van 1,1 miljard dollar, een groei van 11 procent ten opzichte van vorig jaar.

Stop&Shop

De identieke omzet, de omzet van exact hetzelfde aantal winkels voor de vergelijkbare periode, steeg voor de winkels van Stop&Shop en Giant-Carlisle met 2,2 procent en respectievelijk 7 procent. Bij Giant-Landover daalde de identieke omzet met 1,5 procent.

"Deze sterke cijfers suggereren dat de winkelsformules meer marktaandeel krijgen", aldus analist Richard Withagen. "Het nieuws van Ahold is geruststellend in een markt waar veel slecht nieuws is gekomen."

Verwachting

De totale omzet van Ahold kwam in het tweede kwartaal uit op 5,8 miljard euro. Dat is hoger dan de verwachting van analisten, die waren uitgegaan van een omzet van 5,64 miljard euro. Tegen constante wisselkoersen steeg de omzet met 7,3 procent.

De inkomsten zijn lager dan een jaar eerder (min 0,8 procent), maar toen maakte Schuitema, de organisatie achter C1000-winkels, nog onderdeel uit van het concern. Ahold verkocht dit jaar zijn meerderheidsbelang van 73 procent in Schuitema in ruil voor een geldbedrag, winkels en een belang via preferente aandelen in het 'nieuwe' bedrijf.

De omzet van de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn steeg flink. De spaaractie voor Welpies trok consumenten massaal naar de Albert Heijn-winkels. De omzet kwam uit op 2,1 miljard euro tegen 1,8 miljard euro vorig jaar. De Boer: "Albert Heijn blijft opzien baren."