BRUSSEL - Een groep experts onder leiding van de oud-EU-commissaris Karel van Miert bepleit dat de landen van de EU dringend meer geld uittrekken voor wegen, spoorlijnen en imposante tunnels en viaducten. Ze hebben een lijst opgesteld van projecten die voor 2020 moeten zijn afgerond met een prijskaartje van in totaal 248 miljard euro.

De infrastructuur zou nodig zijn om de interne markt tussen de lidstaten te bevorderen. Vooral de verbindingen met Spanje en Italië zijn nu onvoldoende, door de natuurlijke barrières van Alpen en Pyreneeën. De experts vinden dat er een goederentunnel onder de Alpen moet komen. Ook bepleiten ze diverse internationale TGV-verbindingen.

De Europese leiders hadden eerder al een lijst met prioriteiten vastgelegd voor internationale wegen en spoorlijnen. Deze lijst, goed voor 112 miljard euro, is opgenomen in de uitgebreide lijst van de experts, die maandag officieel wordt gepubliceerd.

Enkele weken geleden liet Italië, het land dat vanaf juli voorzitter van de EU is, al weten veel aandacht te willen schenken aan de infrastructuur. In een plan van de Italiaanse minister van Financiën Tremonti spelen de Europese Investeringsbank en particulier kapitaal een belangrijke rol.