AMSTERDAM - Prijzen op terrassen kunnen flink uiteenlopen. Op het Rembrandtplein in Amsterdam betaalt de consument op het ene terras 3,50 euro voor een vaasje bier, terwijl datzelfde vaasje even verderop 2,20 euro kost.

Dat concludeert de Consumentenbond uit een eigen onderzoek naar 125 terrassen in Amsterdam, Rotterdam, Zandvoort, Scheveningen en Renesse.

Niet in alle onderzochte plaatsen lopen de prijzen zo sterk uiteen. De belangenorganisatie waarschuwt consumenten vooral in Scheveningen en op het Leidseplein en Rembrandtplein in Amsterdam de prijzen te vergelijken voor ze een kop koffie of een biertje bestellen.

Scheveningen

In Scheveningen kan de prijs voor een kop koffie zeventig cent verschillen. Die voor frisdrank verschilt soms een euro. Op het Leidseplein vragen sommige horecaondernemers veertig cent meer voor een glas bier dan hun buren.

Op het Rembrandtplein betaalt een klant hier en daar 1,30 euro extra voor een kwart liter pils en zeventig cent extra voor koffie.

Drankenkaart

Volgens de Consumentenbond valt het niet altijd mee prijzen te vergelijken: een op de acht onderzochte horecaondernemingen kon geen drankenkaart laten zien, ook niet op verzoek.

Het personeel beweerde alle prijzen uit het hoofd te kennen. Het is wettelijk verplicht prijzen kenbaar te maken via prijslijsten of wandkaarten.

Goedkoop

De goedkoopste terrassen trof de Consumentenbond aan in Rotterdam en Renesse. Het Schouwburgplein in Rotterdam is de goedkoopste stadslocatie, met prijzen zes procent onder het gemiddelde. Renesse is de goedkoopste onderzochte badplaats: daar liggen de prijzen elf procent onder het gemiddelde.

De duurste terrassen liggen in Amsterdam. Op het Leidseplein betaalt een klant negen procent meer dan gemiddeld, op het Rembrandtplein gaat het om acht procent meer. De resultaten verschijnen in de nieuwste Consumentengids.