RIONEGRO - Leiders van Bolivia, Colombia, Equador, Peru en Venzuela hebben zaterdag afgesproken dat zij in Zuid-Amerika een nieuwe vrijhandelszone willen oprichten. Ook gaan zij een gezamenlijke veiligheidspolitiek ontwikkelen.

De landen, verenigd in de Gemeenschap van Andeslanden, moet aan het einde van het jaar opgaan in Mercusor. Dit is een vrijhandelsblok in Zuid-Amerika dat bestaat uit Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay.

De landen houden in juli of augustus een gezamenlijke top. Daarop willen ze een strategie afspreken voor hun onderhandelingen met de VS over vrije handel. Noord- en Zuid-Amerika moeten volgens plan aan het einde van 2005 een gezamenlijke markt vormen.

Op hun tweedaagse top in het Colombiaanse Rionegro spraken de landen verder af aan een gezamenlijke veiligheidspolitiek te willen werken. De Andes wordt gedestabiliseerd door een guerrillaoorlog in Colombia en handel in drugs door grote criminele bendes. Ook willen de landen samen corruptie en terrorisme aanpakken.