LONDEN - Luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) overlegt met haar Spaanse branchegenoot Iberia over een mogelijke fusie. De besprekingen worden door de besturen van beide bedrijven gesteund, zo maakte BA dinsdag bekend.

Beide maatschappijen zullen na een eventuele fusie, die maanden in beslag kan gaan nemen, onder eigen naam blijven vliegen. Ze volgen daarmee het voorbeeld van Air France en KLM, die in 2004 via een fusie de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa vormden.

Steun

De fusie van BA en Iberia past in de verwachte consolidatie van de Europese luchtvaartmarkt. Deskundigen verwachten dat de luchtvaartmaatschappijen onder druk van de sterk toegenomen brandstofkosten en afnemende passagiersaantallen steeds meer steun bij elkaar zullen moeten zoeken.

"De wereld van de luchtvaart verandert, de consolidatie van luchtvaartmaatschappijen laat al veel te lang op zich wachten", stelde BA-topman Willie Walsh dinsdag in een verklaring.

BA heeft al een belang van 13,5 procent in de Spaanse luchtvaartmaatschappij. Iberia bezit op zijn beurt 2,99 procent van de aandelen van de nationale luchtvaartmaatschappij van Groot-Brittannië.

Het Britse bedrijf werd al langer genoemd als kandidaat om zijn Spaanse branchegenoot te kopen. Maar ook Air France-KLM en het Duitse Lufthansa hadden interesse.

Succesvolle relatie

"We hebben al tien jaar een succesvolle relatie met Iberia en zijn ervan overtuigd dat de aandeelhouders van beide bedrijven zullen profiteren van de voorgestelde verbintenis", aldus BA-topman Walsh.

Fernando Conte, de bestuursvoorzitter van Iberia sloot zich hierbij aan. "Een fusie zou goed nieuws zijn voor onze klanten en zou onze bestaande relatie verbeteren."

Volgens Iberia hebben de toezichthouders in Groot-Brittannië en Spanje positief gereageerd op de voorgenomen fusie. Het Brits-Spaanse duo voert ook overleg met American Airlines over een transatlantische overeenkomst.

Aandeel

De aankondiging van de fusiebesprekingen zette vooral de koers van het aandeel Iberia dinsdag op forse winst. De Spaanse maatschappij werd op de beurs van Madrid, na een korte onderbreking van de handel, ruim 12 procent meer waard. BA won in Londen bijna 3 procent.