ARNHEM - Een collectant haalt het meeste geld op wanneer hij langs de deur gaat met zowel een collectebus als een betaalautomaat. Pinnende donateurs zijn guller, maar er haken ook mensen af wanneer een collectant met een betaalautomaat voor de deur staat, blijkt uit een proef in Amsterdam.

Wanneer alleen contant kan worden betaald, doneert 68 procent van de huishoudens. Zij geven gemiddeld 1,81 euro. Kan er alleen worden gepind, dan geeft maar 9 procent van de huishoudens een bijdrage.

Maar die is wel een stuk hoger: 4,34 euro. Komt de collectant met zowel een collectebus als een betaalautomaat, dan geeft 58 procent van de huishoudens een bijdrage van gemiddeld 1,83 euro contant of 3,17 bij een pinbetaling. Hiermee stijgt de gemiddelde opbrengst per collectant met 36 procent.

Reumafonds

Het onderzoek is gedaan door CCV, specialist in betaalsystemen, samen met het Reumafonds, de Universiteit van Amsterdam en KPN. Tijdens een collecte van het Reumafonds onder 4600 huishoudens in Amsterdam-Noord ging een deel van de collectanten op pad met alleen de vertrouwde collectebus.

Anderen gingen langs de deur met een pinautomaat en een derde groep had beide bij zich. Vooral ouderen zien af van een gift wanneer zij alleen met de pinpas kunnen betalen.

Tijdens het onderzoek bleek ook dat zowel mannen als vrouwen vaker iets geven wanneer de collectant een vrouw is.