DEN HAAG - Het taxatie-instituut om fraude bij het taxeren van onroerend goed tegen te gaan, zorgt voor verdeeldheid onder Nederlandse makelaars. Vooral over de uitvoering door een controlerende instantie heerst onenigheid

Tijdens een bijeenkomst in Den Haag bleek maandag dat de makelaars het vooralsnog slechts over een ding eens zijn: het belang van controle van taxatierapporten. De kloof tussen de betrokken partijen voerde echter de boventoon.

Borgtaks

De Landelijke Makelaars Vereniging (LMV), die maandag onder de werktitel 'Borgtaks' een eigen plan voor een controlesysteem onder de aandacht bracht, is tegen de vermeende commerciële component van een eerder plan van de NVM en de VBO.

Eerder deze maand lanceerden de twee grote spelers in makelaarsland, de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO) het idee voor een nationaal instituut voor taxaties.

Partij

"De branche moet geen partij worden en dat gebeurt wel als wij de taxaties volgens het NVM-VBO voorstel aan de leden zouden toewijzen", aldus directeur Ed van de Bijl van de LMV. Ook ziet de LMV niets in het betalen voor informatie van de NVM.