ABUJA - Oliemaatschappij Shell heeft maandag een deel van haar productie in Nigeria stilgelegd na een aanval van rebellen op oliepijpleidingen in de onrustige Niger-Delta eerder op de dag.

Volgens een woordvoerder van Shell gaat het om de Nembe Creek-pijpleiding in de zuidelijke Niger-Delta. Die vervoert ongeveer 130.000 vaten olie per dag.

Rebellen

Het is niet duidelijk hoe groot de productieverstoring is. Rebellen zeiden maandagochtend dat aanvallen waren uitgevoerd op twee belangrijke oliepijpleidingen van Shell.

Shell is regelmatig het slachtoffer van aanslagen op zijn oliepijpleidingen in Nigeria. Ook worden werknemers in Nigeria geregeld ontvoerd.

Gedaald

Door alle onrust is de olieproductie van Nigeria met een vijfde gedaald sinds begin 2006. Het Afrikaanse land is de op zeven na grootste olieproducent ter wereld.

De olieprijs ging maandag met 1 dollar omhoog tot boven de 124 dollar per vat (van 159 liter), na de bekendmaking van de aanslagen in Nigeria. Dat is nog altijd ver onder het recordniveau van ruim 147 dollar per vat, dat eerder deze maand werd neergezet.