LONDEN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) voert de concurrentie met Air France-KLM op. Het Britse bedrijf biedt vanaf augustus via zijn dochter OpenSkies rechtstreekse vluchten aan van Schiphol naar de luchthaven JFK in New York.

Dat heeft BA maandag bekendgemaakt.

OpenSkies kondigde in januari al een nieuwe route aan tussen New York en Parijs en overweegt ook van Brussel, Frankfurt en Milaan naar de grootste stad in de Verenigde Staten te gaan vliegen. Het bedrijf richt zich vooral op het duurdere marktsegment.

Transatlantisch

Sinds het Open Skies-verdrag tussen de VS en de Europese Unie mogen luchtvaartmaatschappijen vliegen tussen elke Amerikaanse en elke Europese luchthaven. Daarvoor mochten vliegbedrijven alleen transatlantische vluchten aanbieden vanaf hun thuisbasis.

Zelf kan BA door het luchtvaartverdrag ook meer concurrentie verwachten op zijn eigen thuisbasis. Onder meer Air France-KLM heeft aangekondigd samen met zijn Amerikaanse partners Delta Air Lines en Northwest Airlines met BA te willen concurreren op de Londense luchthaven Heathrow.

Groei

KLM dreigt sowieso de jaarlijkse groei van zijn capaciteit te zien halveren. Dit als gevolg van hoge kosten en tragere economische groei. Dat zei president-directeur Peter Hartman van KLM maandag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

Toen KLM vier jaar geleden werd overgenomen door Air France, werd nog uitgegaan van een jaarlijkse capaciteitstoename van 4 procent. Daar is komende winter naar verwachting nog maar 2 procent van over, aldus Hartman.

Vliegtaks

Behalve de hoge brandstofprijs geeft Hartman ook de sinds 1 juli op alle vluchten in Nederland verschuldigde vliegtaks de schuld van de tragere groei. Hij noemt die "een platvloerse belastingmaatregel met een averechts effect op het milieu".