WOERDEN - Vrijwel alle overbodige ICT-apparatuur wordt in Nederland gerecycled. Het afgelopen jaar brachten we met zijn allen bijna 21 miljoen kilo aan oude pc's, monitoren en mobieltjes naar de milieustraat of een ander inzamelpunt.

Een stijging van 13 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de eerste ICT-Milieumonitor die ICT-Milieu maandag naar buiten bracht.

Van alle ingezamelde spullen wordt 97 procent hergebruikt. Per hoofd van de bevolking werd 1,25 kilo ingeleverd. Meer dan de helft van het 'afval' bestaat uit printplaten en elektronica. Het wordt gesmolten en daar worden de (edel)metalen uit teruggewonnen.

Werkloos

Vorig jaar hadden Nederlandse huishoudens in totaal bijna 49 miljoen ICT-apparaten in huis, 6 miljoen meer dan een jaar eerder. Van al die apparaten ligt 11 procent werkloos te wezen.

"Zo'n 4 procent van de apparaten die niet gebruikt worden zijn defect, de rest wordt gewoon niet gebruikt", zegt een woordvoerder. Het gaat dan om mobieltjes die zijn afgedankt maar (nog) niet weggebracht zijn en oude computermonitoren.

Gewicht

De afgedankte mobieltjes die nog op zolder of in een kast liggen zijn talrijk in aantal, de grote ouderwetse computermonitoren springen eruit qua gewicht.

De gemiddelde leeftijd van de ICT-apparatuur die we in huis hebben is 4,1 jaar. De leeftijd waarop het spul wordt afgedankt is gemiddeld 7 jaar.

Pc's en monitoren leven gemiddeld wat langer met respectievelijk een leeftijd van 8,1 jaar en 8,5 jaar.