HAMBURG - Personeel van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa is maandagochtend begonnen met een staking voor onbepaalde tijd. Meer dan 90 procent van de vakbondsleden steunde vooraf de actie voor een loonsverhoging.

Ondanks de massale steun onder het personeel is het vliegverkeer vanaf Hamburg maandagochtend zonder problemen begonnen, meldde een luchtverkeersleider.

Op de Noord-Duitse luchthaven moet maandag, naast het belangrijke Frankfurt, het zwaartepunt van de acties liggen. Ook in Frankfurt kwam de eerste vlucht maandagochtend volgens schema aan.

De vakbond ver.di eist voor het grond- en cabinepersoneel een loonsverhoging van 9,8 procent. Lufthansa wil niet verder gaan dan 6,8 procent in twee fasen. De maatschappij wordt net als andere luchtvaartbedrijven hard getroffen door de stijgende brandstofprijzen.

Ontregeling

De staking heeft maandagochtend nog niet geleid tot ernstige ontregeling van het vliegverkeer in Duitsland. Er zijn geen vluchten geschrapt en bijna alle vluchten vliegen op tijd, aldus een woordvoerder van de Duitse luchtvaartmaatschappij.

Het cabine- en grondpersoneel van Lufthansa legde om middernacht het werk voor onbepaalde tijd neer om te protesteren voor een hoger loon. Mogelijk worden later op de dag wel enkele vluchten geschrapt.

De Duitse luchtvaartmaatschappij heeft door de inzet van hulpkrachten geprobeerd de overlast voor de reizigers zo veel mogelijk te beperken.

Loonsverhoging

De dienstenvakbond Verdi eist een loonsverhoging van 9,8 procent voor de ruim 50.000 cabine- en grondwerknemers van Lufthansa. Lufthansa biedt een stapsgewijze loonsverhoging van 6,7 procent plus een eenmalige bonus.

Lufthansa heeft de laatste tijd ook te kampen met acties door piloten van twee dochterbedrijven. Zij eisen ook een hoger loon.