FRANKFURT - De Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin gaat mogelijk nog meer kisten aan de grond zetten dan eerder werd verwacht. Daarnaast wil de prijsvechter passagiers meer laten betalen, vooral zakelijke reizigers.

Dat heeft Air Berlin-topman Joachim Hunold gezegd tegenover het Duitse blad WirtschaftsWoche dit weekeinde. De plannen om veertien vliegtuigen, ofwel 10 procent van de totale vloot, aan de grond te houden vanaf het winterseizoen is misschien nog maar het begin.

Air Berlin, de op een na grootste luchtvaartmaatschappij in Duitsland, wil meer dan 150 miljoen euro besparen, onder meer door het schrappen van verliesgevende routes.

Kosten

Volgens Hunold is het bedrijf er al in geslaagd om de kosten te verlagen met 35 miljoen euro tot nu toe dit jaar. Ook heeft Air Berlin vanaf het komende winterseizoen al 11 procent prijsverhogingen doorgevoerd bij reisaanbieders.

"Daarnaast zullen zakelijke reizigers zich moeten voorbereiden op prijsverhogingen", aldus de topman.

Luchtvaartmaatschappijen hebben al tijden te lijden onder stijgende kerosinekosten en verslechterende marktomstandigheden. Om die reden blies Air Berlin eerder deze maand de overname van prijsvechter Condor af.