AMSTELVEEN - Het sociaal plan voor de ongeveer zevenhonderd KLM'ers die op straat komen te staan, kan toch worden ingevoerd. CNV Bedrijvenbond heeft vrijdag alsnog zijn handtekening onder het akkoord gezet. FNV Bondgenoten heeft al eerder zijn goedkeuring aan de ontslagregeling gegeven.

De CNV-bond weigerde aanvankelijk met het plan in te stemmen. De organisatie had het vertrouwen in de KLM-directie verloren.

KLM-topman L. van Wijk maakte woensdag bekend dat het bedrijf geen 3000 maar 4500 banen schrapt. De vakbonden hadden dinsdagavond overleg met de KLM over het sociaal plan. Toen werd er door de directie met geen woord gerept over het schrappen van extra arbeidsplaatsen.

Recht op duidelijkheid

De KLM-top heeft vrijdagmiddag zijn excuses aangeboden, aldus de CNV-bond. De luchtvaartmaatschappij zegt een foutje te hebben gemaakt. De zevenhonderd werknemers aan wie ontslag wordt aangezegd, hebben volgens CNV Bedrijvenbond recht op duidelijkheid. Daarom heeft de organisatie het sociaal plan ondertekend. Een woordvoerder van KLM erkent dat de handelwijze "niet de schoonheidsprijs" verdient.

De ondernemingsraad van KLM dreigt wegens het sociaal plan naar de rechter te stappen. De OR wil dat de ontslagen alleen jongere werknemers treffen. In de ontslagregeling is afgesproken dat ook personeel dat al langer in dienst is, op straat kan komen te staan.

Air France de voorkeur

KLM schrapt de banen om te kunnen overleven. De maatschappij is structureel te duur en prijsvechters snoepen de markt af. De onderneming is bovendien op zoek naar een partner om te kunnen blijven bestaan. Topman Van Wijk liet woensdag op de aandeelhoudersvergadering doorschemeren dat Air France de voorkeur heeft, hoewel de deur naar British Airways openblijft.

De KLM is tevreden dat het sociaal akkoord is ondertekend. "Er is een belangrijke stap gezet, maar het is zeker niet de laatste", aldus een woordvoerder.