GENEVE - De onderhandelingen tussen de leden van de Wereldhandelsorganisatie WTO in Genève wordt verlangd tot woensdag.

Dat heeft WTO-topman Pascal Lamy laten weten, meldde een diplomaat in de Zwitserse stad zaterdag.

Het overleg met ministers en afgevaardigden van de betrokken landen begon afgelopen maandag en zou aanvankelijk deze zaterdag worden afgerond.

Maar de onderhandelingen verliepen tot nu toe vrij moeizaam. Het overleg moet ertoe leiden dat ontwikkelingslanden meer toegang krijgen tot de markten van de rijke landen.

Voorzichtig optimisme

De negatieve stemming sloeg vrijdag om in voorzichtig optimisme toen de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië, Brazilië, India, China en Japan een compromis bereikten.

Onderdeel van het voorstel is een reductie in de landbouwsubsidies van de EU en VS. Zaterdag buigen de 35 belangrijkste landen zich over het voorstel.

Berlusconi

Het compromis kwam zaterdag echter ook onder vuur vanuit Europa te liggen. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zei dat hij en zijn Franse collega Nicolas Sarkozy "ernstig bezorgd" zijn over het voorstel dat de zeven kernlanden een dag eerder bereikten.

Frankrijk en Italië profiteren in grote mate van de landbouwsubsidies van de EU.

Hoopvol

De Europese handelscommissaris Peter Mandelson zei vrijdag nog "hoopvol" te zijn dat er een akkoord kan worden bereikt, ander deelnemers aan het overleg waren voorzichtiger.

De huidige onderhandelingen zijn al in 2001 begonnen. Als het nu niet tot een overeenkomst in Genève komt, zou dat tot een jarenlange vertraging kunnen leiden.