BRUSSEL - Het rommelt in de top van Belgacom, het grootste telecombedrijf van België. Topman Didier Bellens wil het ontslag van enkele van zijn bestuurders, onder wie Maurice Lippens van Fortis.

De topman zegt zaterdag in een interview met de Vlaamse kranten Standaard en Het Nieuwsblad dat zij moeten opstappen als hij aanblijft.

Bellens onderhandelt de komende tijd met de Belgische regering over verlenging van zijn eigen contract.

Diskrediet

De topman zegt dat de bestuurders hem in diskrediet wilden brengen met een rapport over zijn koele managementstijl, zijn hoge salaris van 2,7 miljoen euro vorig jaar en de uitblijvende buitenlandse overnames.

Bellens stelt dat de bestuurders hadden aangekondigd ontslag te nemen als hij zou aanblijven. "Ik verwacht dat ze dit nu ook doen."

Vervotte

De opmerkingen leidden direct tot kritiek van de Belgische minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte. De minister stelt dat de uitlatingen van Bellens niet door de beugel kunnen.

De minister wijst erop dat niet de CEO de bestuurders van het staatsbedrijf Belgacom benoemt, maar de regering.

Contractonderhandeling

Ze had al gepland om bij de contractonderhandeling met Bellens te spreken over betere samenwerking binnen het bedrijfsbestuur.

"Op zo'n moment publiekelijk dergelijke uitspraken in de pers doen, is dan ook ongepast. Het maakt de onderhandelingen erg moeilijk", aldus Vervotte.

Werkgever

Belgacom is de op drie na grootste werkgever van België. Het bedrijf boekte in het eerste halfjaar 3 miljard euro omzet: 2,5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar.

Het bedrijf waarschuwde vrijdag dat de omzet dit jaar met 2 procent afneemt wegens de lagere tarieven voor mobiel bellen.