AMSTERDAM - De farmaceutische industrie heeft een slecht imago onder mensen die beroepshalve met de bedrijfstak te maken hebben.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Nefarma, een koepel die de innovatieve farmaceutische bedrijven in Nederland vertegenwoordigt.

Commercieel eigenbelang

Volgens het rapport zien de ondervraagden de farmaceutische industrie als een sector "waarvan een deel van de leden zich met name bezighoudt met het commerciële eigenbelang gesteund door een, overigens bewonderenswaardig, geolied marketingapparaat.

Een sector die weinig op heeft met transparantie, met een weinig sociale uitstraling en die zich, uitzonderingen daargelaten, nog nauwelijks bekommert om de maatschappelijke rol die zij zou kunnen spelen."

Nefarma

Bureau Motivaction sprak met parlementariërs, ambtenaren, artsen en apothekers. Ook Nefarma zelf komt er niet goed van af, met betitelingen als 'monddood', 'loopjongen van de industrie', en 'onzichtbaar in het publieke debat'.

"Het is geen vrolijk rapport, de slingers gingen niet in de lucht", aldus een woordvoerder van de koepel zaterdag naar aanleiding van berichtgeving in Trouw.