GENEVE - Bij de moeizaam verlopende WTO-onderhandelingen leek vrijdag sprake te zijn van een eerste doorbraak. Volgens ministers en afgevaardigden van de aanwezige landen kwamen zeven kernlanden tot een compromisvoorstel.

Het nieuwe voorstel blaast weer leven in de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord, die eerder vrijdag nog volledig spaak leken te lopen. Onderdeel van het voorstel zou een verlaging van het Amerikaanse plafond voor landbouwsubsidies zijn tot 14,5 miljard dollar.

Vooruitgang

"Er is vooruitgang geboekt", aldus Europees handelscommissaris Peter Mandelson. Volgens hem betreft dat de meeste onderwerpen van het overleg, dat er toe moet leiden dat ontwikkelingslanden meer toegang krijgen tot de markten van de rijke landen.

Mandelson zei dat een akkoord volgens hem mogelijk was en dat een overeenkomst de wereldeconomie een impuls zou geven. "Ik ben erg hoopvol."

Voorzichtig

De Indiase minister van Economische Zaken bleef voorzichtig. "Er zijn gebieden van zorg, maar ook gebieden waarover consensus bestaat", aldus minister Kamal Nath.

Volgens de Amerikaanse handelsvertegenwoordigster Susan Schwab zijn er nog wel wat hindernissen te nemen. "De grootste zorg die we hebben, is dat een handvol grote opkomende markten deze ronde bedreigt voor de rest", aldus Schwab.

Zorgen

Een woordvoerder van de World Trade Organisation (WTO) zei vrijdagavond dat geen van de dertig landen die bij de besprekingen van vrijdag betrokken waren, de nieuwe compromisvoorstellen heeft afgewezen. "Elk lid heeft wat zorgen", aldus de woordvoerder.

"Maar geen enkele delegatie heeft gezegd dat dit papier moet worden afgewezen." In totaal heeft de WTO 153 leden.

Spannend

"De onderhandelingen zijn nog niet afgerond", aldus staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken, die namens Nederland bij de onderhandelingen betrokken is. "Het blijft een buitengewoon spannend proces."

De huidige onderhandelingen zijn al in 2001 begonnen. Als het nu niet tot een overeenkomst komt, zou dat tot een jarenlange vertraging kunnen leiden.